Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > Chlazení zesíku [větráky VS teplotní čidlo]

o Navštíveno 1992x o
o 11.09.2009, 10:23 | jamie.thomas
Skoro každý, kdo se pouštěl do nějaké "větší" zástavby jistě umisťoval jako přídavné chlazení zesilovačí větráčky, takže jistě bude hodně lidí moct poradit.

Řeším teď úplně stejnou věc a to přídavné chlazení zesilovačů, ale nemůžu přijít na to, jak to spáchat, kde sehnat komponenty a jak pozapojovat.

Chtěl bych umístit do uzavřeného prostoru se zesíky větráčky, které jsem hodlal použít klasické co se dávají do PC (což podle mne používá každý), ale jak teď s teplotním čidlem? Chtěl bych do toho prostoru umístit teplotní čidlo, které by dle teploty řídilo ventilátory (jejich otáčky) a tudíž intenzitu chlazení.

Poradí mi někdo, jaké komponenty použít, kde je sehnat a jak to pozapojovat?

Díky.

o 11.09.2009, 18:30 | Bladzej
na teplotní čidlo kašli. dej tam relátko a je to. ventilátory stejně neuslyšíš.
stačí klasický počitačový větráky
z rádia remote povedeš do relátka, dále do relátka připojíš plus. ukostříš ho a ještě na něj přípojíš napájení větráčku, větráček ukostříiš též. pokud máš víc fanů, tak do čokolády a rozvětvit. schéma zapojení je znázorněno na obalu relé. díky relé se ti zapnou při zapnutí zesilovače.
o 11.09.2009, 18:40 | jamie.thomas
Takže myslíš teda, že fakt nemá víznam čidlo? Říkal sem, když už, tak pořádně. Pravda sice je, že i kdybych měl puštěný ba i jenom přední kompa, tak to neuslyšim, ikdyž to pojeden naplno, nemluvě o puštěný celý sestavě.
o 11.09.2009, 18:46 | Bladzej
příde mi to zbytečný- další fičura, která tam nemusí bejt, na roze*rání.
nemam tam ani odpor takže do větráku běží cca 13,5V, točí se trochu víc, ale drží (podle nabití atd.)
o 11.09.2009, 21:34 | Cenda
pokud bys chtel hlidat teplotu, tak v principu podobnou peckou (start/stop regulace)
[ Link ]

regulace otacek ventilatorku podle teploty by bylo docela drahy reseni. Pripadne se delaji ventilatory na 12V SS primo s cidlem, jestli me pamet neklame, tak jak s regulaci otacek, tak start/stop, ale ta sranda vyjde na par tisicovek.
o 13.09.2009, 22:54 | Sodom
Tohle sem řešil takhle: [ Link ]
o 14.09.2009, 12:21 | hifim@ni@k
Je to naprosto zbytečně složité. Dej pouze relé, větráky stejně neuslyšíš, takže mohou jet pořád. Pokud chceš mít jistotu ticha tak kup větráky Noctua.
o 14.09.2009, 12:25 | jamie.thomas
jj, Noctua jsou hodně tichý a kvalitní, ty sem již dával do pár PC sestav a super. Kdžy koukám na to schéma, tak z toho stejně nejsem moc chytrej. Asi opravdu nakonec dám jenom ty větráky na relé a nechám to na remote nebo případně ještě přes vypínač.
o 15.09.2009, 16:47 | fiky007
tiez riesim tento problem a tepelne cidlo chcem davat bo naco budu ventilatory bezat stale ked nemusia? nech sa zapnu ked len treba a nasiel som schemu do kompu kde sa zapnu ked teplota stupne napr nad 80stupnou a pokial neochladia na 60stupnou tak sa nevypnu. len zase zomna si robia chalani srandu ze bude vecsi odber na vetrakoch jako na zostane sak na juednom fore mam fotky :-D
o 15.09.2009, 20:50 | jamie.thomas
No já jsem ještě narazil na větráčky, který maj přímo v sobě čidlo, ale při kolika spínaj nebo tak nevim. A to by bylo v tomhle případě asi úplně nejjednodužší řešení.
o 16.09.2009, 22:25 | CVakk
Např: Akasa AK-174BKT-B

Otáčí se rychlostí 800 až 2300 otáček za minutu v závislosti na teplotě, kterou snímá vlastním termistorem.

[link] [ Link ] [/link]
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3442 sekund.